AKTUELNO

Neće niti nikakvih kompromisa i ustupaka sa Srbijom za normalizaciju odnosa, izjavio je u intervjuuu zagrebačkom "Večernjem listu" tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

On tvrdi da "bez obzira na stalne srpske provokacije, ne veruje da će doći do ikakvih sukoba i ratova", jer prištinske vlasti "rade svoj posao i grade državu i njene institucije" i "cilj im je da žive u miru sa svim susedima i nikada neće izazivati sukobe ni ratove", ali da se "nikada neće odreći kosovskih dragulja - rudnika Trepča ili (hidroelektrane i jezera) Gazivode".

U opširnom intervjuuu "Večernjem", čiji je novinar naglasio da je Haradinaj -u nekoliko navrata već govorio da su četiri generacije njegove porodice bili Albanci katolici, dok je on sam rođen kao musliman, a ni sam ne zna zašto je musliman - sam Haradinaj je poručio da intervjua ne bi ni bilo da nisu u pitanju hrvatski novinari.

- Verujte mi, da niste iz moje drage Hrvatske, ja bih vam se izvinio i odložio intervju. Evo vidite, hrvatska je zastava uvek tu - kazao je Haradinaj pokazujući na šahovnicu koja stoji pored kosovske zastave na stočiću u kabinetu Haradinaja, koji je novinaru poklonio litar "ljute kosovske rakije" da je "Zagrepčani probaju".

Prvo pitanje bilo je zašto se Haradinaj protivi ideji kosovskog predsednika Hašima Tačija o razgraničenju, odnosno razmeni teritorija sa Srbijom.

- Jasno sam rekao da nisam za podelu teritorija i ne želim nikakve eksperimente sa našom krvavo stvorenom državom. Opasno je govoriti o granicama i promeni teritorija u našem regionu. Ja sam suštinski protiv te ideje oko igranja sa granicama. Nema savršene granice da bi svi bili zadovoljni. Mišljenja sam da bi razgraničenje dovelo u pitanje našu nezavisnost i teritorijalni integritet. Sa Srbijom možemo samo da pregovaramo o međusobnom priznanju - naveo je Haradinaj.

On je dodao da "neće niti nikakvih kompromisa i ustupaka sa Srbijom za normalizaciju odnosa".

- Za nas je već kompromis što moramo da pregovaramo sa Srbima i zaobilazimo bolno vreme rata u kojem su nad Kosovarima izvršeni zločini - ubijali su nas, silovali naše žene, uništili nam privredu... Bez obzira na stalne srpske provokacije, ne verujem da će doći do ikakvih sukoba i ratova, jer mi radimo svoj posao i gradimo našu državu i njene institucije. Cilj nam je da živimo u miru sa svim susedima i nikada nećemo izazivati sukobe ni ratove - rekao je Haradinaj.

On je naveo da su prištinske vlasti "sve probleme sa Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom rešile" i da im je "cilj da to postignu i sa Srbijom, nakon čega mogu da se pripremaju za članstvo u EU i NATO".

#Kosovo

#Ramuš Haradinaj

#Srbija

'